Column Ad van Duin, 'De houdbaarheid van Giessenlanden'

Mening(en) van geplaatst op zondag 14 oktober 2012 door Ad van Duin

Trefwoorden: ad van duin, av-gemeenten, av8, column, herindeling, intergemeentelijke samenwerking

 
 
 

'De houdbaarheid van Giessenlanden'

Veel producten en diensten hebben een beperkte houdbaarheid en dat is ook zo bij de gemeente Giessenlanden. Nieuwe ontwikkelingen kun je niet tegenhouden. Denk bijvoorbeeld eens aan de impact van de digitale wereld rondom ons heen. Digitalisering op een gepaste schaalgrootte kan namelijk een extra kwaliteitsimpuls geven. Daarnaast krijgt de gemeentelijke organisatie te maken met uitbreiding van nieuwe taken en de druk om het allemaal voor minder geld te moeten gaan doen. Dit gaat de organisatie van onze dienstverlening ingrijpend veranderen. Vragen die opdoemen zijn; Hoe houd je grip op de uitvoering en exploitatie van de vele samenwerkingen die op afstand zijn geplaatst? Hoe verandert Giessenlanden naar z’n nieuwe kwaliteitsdienstverlener van morgen? Wat komt er de komende jaren allemaal op ons af? Om de vele vragen en eisen concreet te maken probeer ik het te visualiseren met een doorkijkje naar de toekomst:
 
‘10 jaar later’
“Na een aantal jaren van slim samenwerken en de reorganisatie -op de gemeentelijke locaties- tot één regionaal ambtelijk apparaat is Giessenlanden per 1 januari 2018 gefuseerd met de omliggende AV- gemeenten. Het Stadhuis in Gorinchem is nu de spil van de nieuwe AV- gemeente “Land van Arkel tot Kinderdijk” met ruim 130.000 inwoners.
Alle opgegane steden en dorpen blijven herkenbaar met de eigen naam en identiteit. Kerngericht werken is mede door de stads/dorpsberaden een belangrijke schakel in de communicatie richting burgers.
De meeste autonome Gemeenschappelijke Regelingen en vele andere intergemeentelijke samenwerkingen zijn vanuit het collectieve gemeenschapsbelang weer (financieel) bestuurbaar. Het college en de gemeenteraad sturen deze taken weer direct aan.
 
Betere dienstverlening en meer gemak
Gelijktijdig met de centralisatie van een compact en efficiënt ambtenaren apparaat is: ‘Het Nieuwe Werken’ geïntroduceerd. Deze structuur van werken staat in het teken van een flexibele lokale overheid die dicht bij haar burgers en bedrijven staat.
De AV- gemeente is daarnaast een belangrijk speler geworden bij besluitvorming en beïnvloeding op regio overschrijdend terrein als infrastructuur en economie”.
 
… en de inzichten over de houdbaarheid na 2030 laat ik gaarne aan de jeugd over!
 
 
 
 
 
 
 
 
 Ad van Duin, VVD Raadslid
 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Column Ad van Duin, 'De houdbaarheid van Giessenlanden'' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap