Column Bert Snoek, 'Economie en Milieu hand in hand'

Mening(en) van geplaatst op dinsdag 16 oktober 2012 door Fractievoorzitter

Trefwoorden: bezuinigingen, investeren, milieu, opinie

 

'Economie en Milieu hand in hand'

U heeft het ongetwijfeld in de locale media gelezen. De huishoudbeurs van de gemeente Giessenlanden is -in meerjarenperspectief- niet op orde. Ik hoor U denken; hoe kan dat nu met al dat geld op de bank? Ze ontvangen toch heel veel rente om het gat te dichten? Dat klopt in grote lijnen, maar ook weer niet helemaal.
 
Eigenlijk is het simpel.
We hebben de afgelopen jaren flink gesaneerd, bezuinigd en (ook al) taken afgestoten. Zo langzamerhand zou uw gemeenteraad moeten gaan nadenken over het ‘oogsten’. Zeg maar: geld gaan vrijspelen vanuit ons kapitaal om te investeren in de leefbaarheid van onze dorpen. Niet uitgeven om uit te geven maar gewoonweg nuttige en duurzame voorzieningen regelen voor onze burgers. Zo simpel is dat. Maar….zekerheid in deze tijd is een kort leven beschoren. Nieuwe wetgeving maakt o.a. dat wij ons spaargeld verplicht moeten gaan stallen bij het Ministerie van Financiën. Op zich is dat niet zo erg. Alleen de mannen in Den Haag betalen ons circa 1% rente terwijl wij nu uit onze beleggingen iets meer dan 3,5% ontvangen! Ik hoef U niet voor te rekenen wat dat betekent op een spaarbedrag van ongeveer 70 miljoen euro. Daarnaast ligt er ook nieuwe wetgeving op de plank dat het voor ons moeilijk maakt om echt grote investeringen te doen vanuit ons kapitaal. Beetje lastig om uit te leggen en heeft alles te maken met de sanering van de overheidsfinanciën. Overheden die geld op de bank hebben zijn daarbij zwaar de dupe want die worden beknot in hun mogelijkheden. Geen goede zaak en gelukkig is het nog niet allemaal zeker.
 
Slim investeren
Kort en goed. We moeten met de nodige snelheid slim gaan investeren. Ik stel voor dat we goed kijken naar de mogelijkheden om te investeren in ons milieu. Naar mijn mening levert duurzame vergroening, in de meest brede zin van het woord, dubbel rendement op.
Want we moeten enerzijds zeker in staat zijn om meer dan 1% rendement te halen. En anderzijds is investeren in de diverse vormen van energiewinning, andere dan de fossiele brandstoffen, milieu- en toekomstgericht. We gaan zien of en hoe creatief uw gemeenteraad en Burgemeester & Wethouders zijn! Ik denk dat het kan: hand-in-hand.
 
 
 
 
 
 
 
 Bert Snoek, fractievoorzitter VVD Giessenlanden
 
 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Column Bert Snoek, 'Economie en Milieu hand in hand'' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap