Column van lijst 2 GR2010: Zorg op maat en de WMO

VERKIEZINGEN geplaatst op zaterdag 23 januari 2010

Trefwoorden: wmo

Zorg op maat en de WMO
Veel inwoners van Giessenlanden hebben te maken met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO); tenminste als zij zorg nodig hebben.
Hier gaat het niet om de eerstelijnszorg van huisarts, tandarts, fysiotherapeut, apotheker of verloskundige. Nee, het gaat over heel veel andere zorg- en welzijnsvoorzieningen waarbij de gemeente een rol speelt. En dat is veel! Want de WMO gaat ver.          
De wet hecht belang aan gemeenschapszin; denk aan vrijwilligers en mantelzorgers.
Daarnaast wordt in hoofdlijnen eigenlijk alles over thuiszorg, vervoer (molenhopper, taxi), woningaanpassingen, specifieke voorzieningen, parkeerplaatsen (voor invaliden) beschreven.
 
De gemeente moet deze wet uitvoeren.
Veel WMO-taken zijn overgedragen van het Rijk naar de gemeente, die zij moet organiseren en natuurlijk ook betalen. Dat de rijksoverheid niet altijd het geld daarbij ‘levert’ kan problemen geven.
De gemeente moet, als er zorg nodig is, klaar staan voor haar burgers. Ook als dat meer kost dan van tevoren is ingeschat. Die open-einde-regeling zit vast aan de WMO. Deze centenkwestie mag geen direct probleem zijn voor de burger. 
Hij of zij moet aanspraak op zorg kunnen maken.
Dat moet overigens volgens ons niet gaan vanuit het principe “waar heb ik recht op?”.De VVD Giessenlanden gaat uit van de kracht en de volwassenheid van het individu. Zij kiest voor de insteek “wat heb ik nodig om mee te kunnen doen?”
 
Amendement
Dat het voor de liberalen geen loze woorden zijn, hebben zij in het debat over de begroting van 2010 duidelijk laten horen.
De VVD Giessenlanden diende met succes een amendement in tegen een bezuiniging op het WMO-budget.
Heel objectief, heel eerlijk en heel duidelijk dus!Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Column van lijst 2 GR2010: Zorg op maat en de WMO' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap