Column van lijst 2 GR2010: Samenwerken

VERKIEZINGEN geplaatst op donderdag 4 februari 2010

Trefwoorden: av8, glz, regio, samenwerken

Samenwerken

Het is goed wonen in Giessenlanden. In een gemeente met de omvang van de onze betekent het wel dat we niet meer alles zelfstandig kunnen regelen. Voor veel plattelandsgemeenten geldt dat net zo, en dat is helemaal geen schande. Samenwerking ligt dan voor de hand. Daar is een aantal goede voorbeelden van te noemen, zoals de GGNZ (huisvuil), de Avelingen Groep (Sociale Werkvoorziening), de RSD (Regionale Sociale Dienst) en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Op bestuurlijk vlak werken acht gemeenten samen in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam. Nieuw-Lekkerland, Graafstroom, Liesveld, Zederik en Giessenlanden). Het resultaat is tot nu toe beperkt; en dit zogeheten ‘verlengd bestuur’ kost veel overleg (en dus tijd). Zoals bekend is, werkt Giessenlanden ook samen met Leerdam en Zederik (GLZ).

Geen weg terug

Dit alles betekent wel dat steeds meer bevoegdheden van de eigen raad verlegd worden naar de besturen van deze samenwerkingsverbanden. Dat wil zeggen dat de raad van Giessenlanden geen directe zeggenschap meer heeft. Het besturen vindt ergens anders plaats. Dat is gek: de burgers van Giessenlanden kiezen de leden van de raad en die hebben in samenwerkingsverbanden geen of nauwelijks invloed.

De VVD-fractie heeft als enige partij in de gemeenteraad tegen de GLZ-samenwerking gestemd. ,,We voelden te weinig affiniteit met Leerdam. Nu deze samenwerking echter dusdanig intensief wordt dat zij leidt tot bundeling van activiteiten op de drie gemeentehuizen onder verantwoordelijkheid van de respectievelijke gemeentebesturen, denkt de VVD dat er geen weg terug meer is”, aldus fractievoorzitter Jan de Groot. De VVD heeft het gevoel dat Giessenlanden zich voor altijd verbindt met de niet gewenste samenwerking met Leerdam. 

Duidelijke keuze

De VVD vindt het jammer dat de andere partijen in de gemeenteraad dat niet willen erkennen. De VVD is een roepende in de woestijn, daarbij gesteund, zoals later is gebleken, door A. de Leeuw van de CDA- fractie. Hij heeft een duidelijke voorkeur uitgesproken voor samenwerking met de binnenwaard (Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland). Als de gemeentelijke herindeling dan toch in de komende tien jaar aan de orde komt, dan kiest de VVD duidelijk voor een samengaan met Graafstroom, Zederik, Liesveld en Nieuw-Lekkerland.

Lijst 2 GR2010


Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap