Column Ad van Duin, 'Dubbelspel'

Mening(en) van geplaatst op vrijdag 26 februari 2010 door Ad van Duin

Trefwoorden: melkkoe, ozb, woonlasten

De lokale politiek is belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Hoewel de landelijke politiek in de beeldvorming de dominante kracht is, wordt ons dagelijkse leven in sterke mate beïnvloed door het locale bestuur. Huisvesting, leefbaarheid, openbare ruimten, onderwijs, veiligheid, sociale voorzieningen, welzijn, openbaar vervoer, cultuur en sport e.d. zijn stuk voor stuk onderwerpen waarover het gemeentebestuur verantwoording aflegt in de locale democratie.

De burger moet zich vertegenwoordigd weten in de organen van de gemeente. Hij of zij wil niet overal over meepraten, maar moet wel weten dat de zaken goed geregeld zijn, en dat bestuurders zich naar behoren oriënteren en luisteren naar de wensen en ideeën van de burgers.

De laatste jaren hebben veel burgers direct en indirect meer en meer te maken gehad met keuzes van Colleges die voor de burger minder begrijpbaar waren en waarvan het nut en de last niet in verhouding stonden met de eigen leefomgeving.

Na de overlast krijgt de locale samenleving ook te maken met de kosten van al deze plannen en dat is al duidelijk in de sterk stijgende woonlasten te merken. Uit een grootschalig onderzoek tussen 2007 en 2010 van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de gemeente Giessenlanden zelfs een dubbele woonlastenstijging heeft ten opzichte van  het landelijke gemiddelde. In relatie met de omliggende gemeenten, die ver onder het gemiddelde scoren, is dit nog erger en een onacceptabele verhoging geworden. Voor de eigenhuisbezitters besloot de meerderheid van de raad in 2008 eenmalig een extra verhoging te gaan herverdelen over alle huishoudens. Deze gemaakte stap valt onder de noemer inkomenspolitiek . Hieruit mag je de conclusie trekken dat een aantal lokale politici de eigenhuisbezitters zien als melkkoe. Het gevolg is wel dat alle volgende jaren deze extra verhoging de huiseigenaren zal blijven achtervolgen! Helaas spraken onze vertegenwoordigers in  de raad - op de VVD fractie na - niet meer over het extra doorberekende OZB bedrag van vorig jaar. De meerderheid van de Giessenlandse politici zegt hiermee eigenlijk gepakt is gepakt en de extra ton mogen de huiseigenaren met zijn allen jaar voor jaar blijven ophoesten . Het is net zoals 'het kwartje van Kok' en vanaf 2009 heeft Giessenlanden ook 'de ton van Beumken&Verspuij' dat synoniem staat voor het extra jaarlijkse OZB-potje van honderdduizend euro's!

 

 

 

 Ad van Duin

 


Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap