ANWB bepleit Groene Hart met regioparken

Dossier Milieu & Groen geplaatst op woensdag 31 maart 2010

Trefwoorden: anwb, het groene hart, recreatie

ANWB bepleit Groene Hart met regioparken

Door de randen van het Groene Hart bij de grote verstedelijkte gebieden in de Randstad in te richten als regiopark, ontstaat een doorlopende groene strook waardoor bewoners van de grote steden dichterbij huis heerlijk kunnen wandelen, fietsen, van de natuur en het landschap kunnen genieten.

Dit staat in de recreatievisie “Het Groene Hart mooi dichtbij” die de ANWB donderdag 25 maart heeft overhandigd aan de voorzitter van de Stuurgroep Groene Hart en zal aanbieden aan de betrokken provincies en gemeenten in de Randstad.

In de recreatievisie stelt de ANWB voor om recreatieve routes te verbeteren, het “museale” agrarische landschap te beschermen en beter beleefbaar te maken, nieuwe toegankelijke natuur te ontwikkelen en de watersportmogelijkheden te verbeteren. Het beter recreatief inrichten van het Groene Hart draagt bij aan het verminderen van het tekort aan recreatiemogelijkheden bij de grote steden en levert een grote bijdrage aan het verbeteren van het woon en vestigingsklimaat.

Recreatievisie voor het Groene Hart

Voor recreatie buitenshuis wil de Randstedeling graag het Groene Hart in. Met de groei van de steden in de Randstad is de recreatiedruk het afgelopen decennium enorm toegenomen. Nieuwe groene recreatiegebieden zijn echter nauwelijks gerealiseerd. Bovendien sluit het agrarisch landschap maar beperkt aan bij de behoeften van de stedelijke recreant. Het tekort aan recreatieaanbod, zo wijst onderzoek uit, loopt daardoor steeds verder op.

De recreatievisie is geschreven vanuit de ogen van de recreant. Die invalshoek, en de ruimtelijke maatregelen die daar voor dit gebied uit voortvloeien, dienen overigens een breder belang dan dat van de recreant alléén. Immers, door te investeren in de kwaliteit, de bruikbaarheid en de beleefbaarheid van het landschap, zal het belang van het Groene Hart aanzienlijk toenemen. Wat de inwoners van de Randstad ertoe zal brengen het gebied op waarde te schatten - en ook naar behoren te koesteren en te beschermen.

De ANWB wil met deze visie het belang van de stedelijke recreant op de kaart zetten. De visie levert input voor het beleid van zowel rijksoverheden als lokale overheden. Tevens wil de ANWB graag gesprekspartner zijn in gebieds- en uitvoeringsprojecten.

Deze visie kunt u hieronder downloaden.

Recreatievisie Groene Hart (uitgebreide versie 3,4 mb)
Folder met korte samenvatting (0,5 mb)

Geef uw mening

Wat vindt u van het Groene Hart? Geef uw mening geven over onze tien stellingen.
Stellingen Groene Hart

Bron: ANWB nieuwsbrief van 25 maart 2010


Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'ANWB bepleit Groene Hart met regioparken' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap