Column Ad van Duin, ‘Over lateraal denken en de visie AV 2030’

Mening(en) van geplaatst op donderdag 7 juli 2011 door Ad van Duin

Trefwoorden: av 2030, av-gemeenten, av8, toekomstvisie

 

'Over lateraal denken en AV 2030'

Het creatief en conceptueel kunnen denken is onmisbaar bij de ontwikkeling van een eigen visie. Daarnaast moet je kunnen denken buiten de bestaande kaders.

Hoe doe je dat?

Plaats eens al de onderscheidende kenmerken in de context van een daarbuiten liggende vraag. Voor de plattelandsregio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zijn de kenmerken o.a.; groen, rust, onthaasten, ruimte, weidelandschap, slingerlandschap, water, molens, kerkdorpen, cultuur, fietspaden, arbeidsethos, etc. Een voorbeeld van een kansrijke aanpak is om de som van alle kenmerken in de context te plaatsen van een buiten de regio bestaande behoefte. De uitkomst van dit denkproces kan een scenario zijn met een hoge toekomstvaste waarde.

Context

Bijvoorbeeld in de ons omliggende verstedelijkte regio’s spreekt men weleens over de ‘Drenthe vlucht’. Senioren die dromen om, na hun pensionering, de eigenwoning te verkopen en dan willen verhuizen naar een rustigere leefomgeving. Maar deze stap, door familie- en vriendenkring, fysiek en emotioneel eigenlijk te ver vinden en dan blijkt het toch voor veel senioren een niet te realiseren droom.

Welk scenario dan wel?

Als wij voor deze droom onze regio positioneren als een ‘om de hoek’ alternatief dan kan de AV-regio met al zijn positieve kenmerken deze senioren zeker verleiden. In de uitwerking zal men dan regionaal initiatieven moeten gaan ontwikkelen om op landgoedschaal te komen tot woonparken voor senioren met alle bijpassende zorgtaken. Dit zal de AV-regio een extra economische impuls geven. Effecten zijn o.a. werkgelegenheid, meer koopkracht in de regio en voor de nabije toekomst geen krimp. Een scenario om over na te gaan denken?

Uit de oude doos

Is dit denken nu zo anders? Eigenlijk niet! De regio heeft al eens eerder een ingrijpende visie mogen ontwikkelen. Namelijk het AV-platteland was in het verleden een arme regio met voornamelijk een kleinschalige boerenstand. Met steun van o.a. de Marshallhulp hebben de boeren de stap kunnen maken om middels de ‘ruilverkaveling’ hun bedrijfsvoering te optimaliseren en zich zodoende hebben ontwikkeld van een besloten boerendorpsleven tot de huidige Topveehouderij in Nederland en ver daar buiten!

Dus een scenario is; Zet in op alle senioren!

 

 

 

 Ad van Duin, VVD raadslid

* Zie ook de column: 'Land van Arkel tot Kinderdijk' van december 2010 *


Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap