Column Henk Bovekerk, 'Spaghetti (zuid-)hollandaise'

Mening(en) van geplaatst op zaterdag 22 oktober 2011 door Henk Bovekerk

Trefwoorden: column, gemeente, provincie z-h

'Spaghetti (zuid-)hollandaise'

Op 12 oktober 2011 lanceerde de provincie Zuid-Holland een persbericht over de bestuurlijke drukte c.q. bestuurlijke spaghetti in Zuid-Holland. Gedeputeerde Staten ‘nodigen regio's Zuid-Holland uit voor aanpak bestuurlijke drukte.’

Ik zie leden van het College van B. en W. en de leden van de coalitie in de raad van Giessenlanden nog steigeren toen Jan de Groot als VVD-fractieleider aan het begin van de raadsperiode 2006-2010 deze kwalificatie gaf aan het grote aantal bestuurlijke verbanden, ook in onze A/V-regio. Natuurlijk was de mening van VVD’er Jan de Groot ‘not done’. Het zat wel goed met al die gemeenschappelijke regelingen. Er werd – teminste dat werd gezegd – zelfs een Groningse hoogleraar van stal gehaald voor het ontwerpen van een gemeenschappelijke regeling voor de samenwerking van de acht AV-gemeenten. De leden van de gemeenteraden zouden, zo werd er verzekerd, veel meer te zeggen krijgen.

Ik vind het een goede zaak dat Zuid-Holland in navolging van het kabinet met betrekking tot de Randstad de regio’s onder het vergrootglas legt. Dat had trouwens al veel eerder gedaan moeten worden. De bestuurlijke spaghetti hollandaise moet worden aangepakt.

Laten we er over ophouden dat het opdelen van gemeenten erg pijnlijk is. Okay, er vallen bestuurlijke posten weg, maar met minder ‘top’ kan er een effectief management ontstaan en bovendien houden we geld in onze zak. Mijns inziens is de aanstaande gemeente Molenwaard een doodgeboren kindje: veel te klein!

Wat betekent de ontrafeling van de bestuurlijke spaghetti voor ons als burgers van Giessenlanden? Als iedereen de kern waar zij/hij woont trouw blijft en helpt de onderlinge samenwerking te versterken dan gaat het goed met Arkel, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos, Schelluinen, Giessenburg en Giessen-Oudekerk!

Welke belangrijke taak ligt er voor de raad van Giessenlanden? Het antwoord is simpel: er voor zorgen dat het geld, dat binnenkwam uit de verkoop van stenen (de huizen) in het belang van de kernen wordt besteed!

Henk Bovekerk