Column Bram Visser, ‘Komt het ooit zover…’

Mening(en) van geplaatst op woensdag 17 oktober 2012

Trefwoorden: av 2030, column, opinie

‘Komt het ooit zover…’

Er wordt momenteel volop discussie gevoerd over de toekomst van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, kortweg de AV-regio bestaande uit nu nog 8 gemeenten, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Zederik, Nieuw-Lekkerland, Liesveld, Graafstroom en Giessenlanden. Per 1 januari 2013 gaan Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Graafstroom op in de nieuwe gemeente Molenwaard. Er is een visie ontwikkeld die richting geeft aan deze discussie en aan het mogelijke eindplaatje: de AV8-gemeente en om deze maar gelijk een naam te geven, de gemeente Waardlanden. Maar komt het ooit zover?

Wat betreft de VVD Giessenlanden is het een wenkend perspectief dat onze volle aandacht vergt. De VVD is van oudsher een 'ontwikkelingspartij' en wil graag vooruit. Ik ben daarom van mening dat de vorming van een gemeente Waardlanden op termijn een goede zaak is. Argumenten hiervoor zijn de afname van de bestuurlijke drukte, het herstel van de democratische legitimiteit, de hiermee te realiseren besparingen en de versterking van de kwaliteit van de dienstverlening. Thans participeren wij als Giessenlanden in vele gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingsverbanden. De nadelige financiële gevolgen van dit verlegde dan wel verlengde lokale bestuur hebben wij als raadsleden deze collegeperiode al weer twee keer mogen aanschouwen en dan bedoel ik letterlijk aanschouwen. Bij de vorming van een gemeente Waardlanden komen vele regelingen en samenwerkingsverbanden weer onder een democratisch gekozen raad die haar budgetrecht daadwerkelijk kan uitoefenen. Vermindering van bestuur en ambtenarij zal een aanzienlijke besparing moeten opleveren, 1 burgemeester of 8 (6 vanaf 2013), 24 wethouders of pakweg 6, 128 raadsleden of 39, zegt u het maar! En een ambtenarencorps dat zich in lijn hiermee aanpast: minder in aantal, maar nog beter van kwaliteit.

Stip op de horizon
Randvoorwaarden voor het vormen van de gemeente Waardlanden zijn er natuurlijk ook. Wat mij betreft zal het proces en hiermee samenhangende procedures op ordentelijke wijze dienen te verlopen. Geen overhaaste en onomkeerbare stappen, maar een weldoordacht en zorgvuldig traject dat recht doet aan de betrokken stakeholders. De nieuwe burgemeester van Gorinchem -de grootste gemeente- zal hier een voortrekkersrol in moeten spelen.
Een voor mij belangrijke randvoorwaarde is dat de 70 miljoen op het Giessenlandse spaarbankboekje daadwerkelijk ten gunste komt van de Giessenlandse gemeenschap. 'Ons geld' is niet bestemd om een probleem van een andere gemeente op te lossen.
Er zal nog heel wat water door de Merwede, Lek, Linge en Giessen stromen voordat er sprake is van de gemeente Waardlanden, maar voor mij is het wel de stip op de horizon die inzet is voor een volgende collegeperiode.

Bram Visser, raadslid VVD

Reacties op 'Column Bram Visser, ‘Komt het ooit zover…’' (0)