Column van lijst 1 GR2014: 'Lezen en logistiek'

VERKIEZINGEN geplaatst op vrijdag 3 januari 2014

Trefwoorden: bibliotheken, column, lezen, opinie, scholen

Lezen en logistiek

De VVD heeft veel respect voor de vrijwilligers die zich inzetten voor de bibliotheken van Arkel en Giessenburg. Vrijwilligers zijn immers het cement van onze samenleving. Dat is simpelweg een feit. Onze gemeente staat echter voor een zware opgave om bezuinigingen door te voeren, om ervoor te zorgen dat de inkomsten en uitgaven weer in evenwicht komen. Het gemeentebestuur kiest er dan ook voor om de voorzieningen in een dorp zo veel mogelijk te concentreren. En het klopt dat de gemeente in de komende jaren wil gaan investeren. Dat kan alleen als, per saldo, de nieuwe (toekomstbestendige) voorzieningen qua jaarlijkse kosten lager uitvallen.

Ook is onderzocht wat de ontwikkelingen in de maatschappij zijn met betrekking tot het lezen/leesgedrag van onze burgers. Uit dat onderzoek zijn diverse scenario's voor onze Giessenlandse toekomst naar voren gekomen.
Uit die scenario's (combinatie van bezuinigen en behoud van een betaalbare leesvoorziening) is door de gemeenteraad vorig jaar de variant gekozen om de leeseducatie voor de schooljeugd tot 12 jaar via alle basisscholen te subsidiëren. Voor volwassenen, en dan vooral de oudere inwoners, zal de biebbus de leesbehoefte ondersteunen. Daarbij is ook de verwachting dat nieuwe technologieën als het gebruik van e-boeken, de vraag geheel zal veranderen. En natuurlijk geldt ook dat veel burgers mobieler zijn, en niet in alle gevallen afhankelijk van de bibliotheken. In plaats van de huidige twee kernen worden door deze variant nu ALLE kernen van Giessenlanden bediend. In de gemeenteraad is afgesproken dat we naar het aantal uren van de biebbus zullen kijken, mocht dat in de praktijk tot problemen leiden.

De biebvoorziening zal ‘morgen’ heel anders zijn! Wij hopen dat de (lees)vrijwilligers in Arkel en Giessenburg hun tijd, energie en deskundigheid bijvoorbeeld zullen aanbieden bij de basisscholen en/of andere dorpsontmoetingsplaatsen met misschien wel boeken-wisselkasten. Behoeften veranderen, en daarop zullen we moeten anticiperen. Met z’n allen kunnen we het ondernemend en samenredzaam oplossen.

Lijst 1, GR2014

Reacties op 'Column van lijst 1 GR2014: 'Lezen en logistiek'' (1)

Even mijn pakketje bij de bieb ophalen.

Ik las jullie stuk in het Kontakt afgelopen week.
Toevallig heb ik een blog geschreven, waarop veel positieve reacties zijn binnnengekomen.

Wellicht ter inspiratie : http://www.logistiek.nl/Supply-Chain/webwinkellogistiek/2013/12/Even-mijn-pakketje-bij-de-bieb-ophalen-1424609W/

Jan Hoogenboezem

Geplaatst door Jan Hoogenboezem op maandag 6 januari 2014