Column van lijst 1 GR2014: 'Lokale belastingen'

VERKIEZINGEN geplaatst op woensdag 15 januari 2014

Trefwoorden: column, opinie

Lokale belastingen
 

Geboren en getogen in één van de Giessenlandse dorpen woon ik daar nog altijd met plezier. Voldoende voorzieningen bij de hand, en wat er niet is dat is wel binnen een redelijke straal te vinden.
Deze voorzieningen moeten wel door iemand worden betaald. En voor wat echt nodig en nuttig is wil ik ‘als burger van Giessenlanden’ daar best een bijdrage aan leveren. Maar er moet wel kritisch worden gekeken naar de noodzaak. Want economisch gaat het minder, en we zijn ook veel mobieler geworden. Ook de samenstelling van de bevolking en hun interesses wijzigen, zodat het geen vanzelfsprekendheid is dat alles blijft zoals het was. Voorzieningen kosten geld, en hiervoor krijgen wij - de inwoners van Giessenlanden - de rekening via de lokale belastingen.
Belastingen blijven altijd een heikel punt. Liefst betalen we helemaal geen belasting, of in ieder geval zo weinig mogelijk.
Maar ik, en u ook denk ik zo, ziet wel graag dat het huisvuil wordt opgehaald en dat de riolering en straatverlichting werken. En dat kost geld dat we met zijn allen op moeten brengen.

Ondanks mijn anti-belasting emotie ben ik mij verder gaan oriënteren en ontdekte dat toch veel zaken goed geregeld zijn. Riolering, afval, vergunningverlening, begraven, overal hebben ze in Giessenlanden een min of meer kostendekkend tarief voor.
Wat ik als burger wel mis is het inzicht van welke kosten toegerekend worden aan bepaalde diensten/voorzieningen. De insteek dat al deze kosten worden betaald uit de algemene middelen incl. de OZB-opbrengsten geeft bij mij het beeld dat de OZB de kraan is om de begroting sluitend te krijgen. Ik zou willen dat het mij duidelijk wordt gemaakt wat ik via mijn OZB-aanslag betaal aan een voorziening. Hiermee zal het draagvlak voor lokale belastingen zeker worden vergroot. Dan zal ik de motivatie over welke voorzieningen wel of niet passen eerder accepteren.
In het verkiezingsprogramma van de VVD staat dat de gemeente voldoende informatie moet geven over nut, noodzaak en rechtvaardigheid bij het heffen van lokale belastingen. Ik vind dan ook dat we dit ondernemend en samenredzaam moeten oppakken en het voor een ieder inzichtelijk maken

Lijst 1, GR2014


Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Column van lijst 1 GR2014: 'Lokale belastingen'' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap