Column van lijst 1 Gr2014, 'Digitale overheid'

VERKIEZINGEN geplaatst op zaterdag 25 januari 2014 door Fractievoorzitter

Trefwoorden: column, opinie

Digitale overheid

Inloggen bij de gemeente, een link naar de website van het Kadaster om het perceel aan te duiden, ergens aanklikken hoe hoog en breed het ongeveer wordt, en hop, binnen vijf minuten is de vergunningaanvraag voor een nieuw schuurtje ingediend. De ambtenaar behandelt de aanvraag de volgende ochtend, en vóór de avond heb je een bouwvergunning in de mail. Hoewel, ambtenaar? De beoordeling kan ook worden gedaan door de computer, nadat de gemeenteraad heeft vastgesteld welk programma daarvoor wordt gebruikt. Dan heb je dus na één keer knipperen met je ogen de elektronisch ondertekende beslissing uit de printer. Makkelijker kan het niet, de burger staat immers centraal.
 
Zal het zo gaan in de toekomst? Giessenlanden kent sinds kort de zogeheten flitsvergunning, en steeds meer contacten met burgers en bedrijven verlopen digitaal. Maar kan een SMS-je aan de burgemeester worden gezien als subsidieaanvraag? Met de verplichting om binnen zoveel dagen een besluit te nemen? Hoe weet de gemeente dat ik werkelijk ben wie ik zeg dat ik ben als ik iets meld per e-mail? En hoe kun je weten of een elektronisch verstuurd dwangbevel, of een oproep voor een hoorzitting, ook is aangekomen en gelezen? Om maar een paar probleempjes te noemen.
 
Elektronische communicatie kan veel voordeel opleveren. Het is snel, het is goedkoop, dag en nacht beschikbaar, en er wordt geen boom omgezaagd om papier van te maken. Tegelijkertijd moet de betrouwbaarheid nog beter, de werkprocessen moeten worden aangepast, en er zijn nog veel juridische vraagpunten.
 
Maar waar de VVD extra voor wil oppassen is dat mensen die niet over de nodige apparatuur en/of vaardigheden beschikken niet op achterstand worden gezet. De ambtenaar die er de tijd voor neemt om vragen en problemen aan te horen, de mensen helpt om een en ander op papier te zetten, die zullen we nooit mogen inruilen voor een ICT-beheerder.
Doortastend en samenredzaam komen we ook hier, met elkaar, wel uit.

Lijst 1, GR2014


 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Column van lijst 1 Gr2014, 'Digitale overheid'' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap