Column van lijst 1, Regiegemeente en kerngericht werken?

VERKIEZINGEN geplaatst op vrijdag 14 maart 2014

Trefwoorden: column, opinie

Regiegemeente en kerngericht werken?

Woorden en begrippen die u misschien niets zeggen. Maar onze gemeente Giessenlanden wordt steeds belangrijker. Het gemeentehuis wordt HET loket voor heel veel zaken die ons allemaal aangaan! Voor veel zaken als Toeslagen of de Belastingaangifte moet je bij de rijksoverheid zijn, en dat gaat ook niet veranderen. Maar waar moet je zijn voor jeugdzorg, voor woningaanpassingen, voor een zorgbudget, voor een aanpak als je je baan bent kwijtgeraakt? Wat iedereen eigenlijk wil is een overheid dichtbij die dit soort zaken regelt. En dan hebben we het over de gemeente, die het dichtst bij de burgers staat. Maar dan wil je wel zelf aan het stuur zitten! Ja toch? De gemeente wil je best helpen of kort gezegd: ze kunnen het faciliteren. De gemeente neemt daarin een soort van regierol. Maar…. de gemeente, dat zijn wijzelf!
 
En dit vormt direct een bruggetje naar kerngericht werken. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Wat je eigenlijk zou willen is dat inwoners meedenken over hun eigen (dorps)kern. Daar ook verantwoordelijkheid voor willen nemen. Niet om te praten over belastingen, bestemmingsplannen, milieu of allerlei verordeningen. Nee, juist over zaken die iedereen persoonlijk en dagelijks raken. Zoals een winkel, een dorpshuis, een speelveld, en nog veel meer onderwerpen die niet altijd in detail in de Gemeenteraad aan de orde komen. Maar wel zaken die hartstikke belangrijk zijn voor de leefbaarheid. Wat zijn de behoeften? Wat speelt er in de hoofden van onze inwoners? De gemeente wil dat graag van hen horen. Dorpsraden kunnen een belangrijke verbindende schakel vormen tussen de bevolking en het Gemeentebestuur en het ambtenarenkorps. Kerngericht werken is er dus op gericht om die verbinding te leggen en te behouden. Dorpsraden zijn een prima instrument om betrokkenheid en lokale leefbaarheid te borgen!
De plaats van de gemeente Giessenlanden in het maatschappelijk verkeer zal veranderen. Onze burgers moeten daarbij (meer) hun eigen verantwoordelijkheid nemen. En de lokale onderwerpen moeten via Dorpsraden worden besproken zodat de verbinding tussen de burger en het bestuur optimaal is. Al sinds 2002 steunt de VVD kerngericht werken, en wil dit ondernemend en samenredzaam met alle burgers verder ontwikkelen.

Lijst 1, GR2014


Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Column van lijst 1, Regiegemeente en kerngericht werken?' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap