Teus van Houwelingen, over duurzaam slopen

Dossier Milieu & Groen geplaatst op zaterdag 18 juni 2016

Trefwoorden: duurzaam

Meerdere overheden zijn, vaak in samenwerking met elkaar, druk aan de slag met ‘duurzaamheid’. Dat is een containerbegrip, waarbij het de ene keer gaat over zonnepanelen en windmolens, en de andere keer over geluidsoverlast en fijnstof. Of biodiversiteit, drinkwater of bodemvervuiling. Vaak wordt de zogeheten Bruntlanddefinitie gebruikt: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”

In mijn woorden: We gébruiken de aarde, zonder deze te vérbruiken. Waarbij de overheid stimuleert en reguleert, maar alle inwoners en bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het resultaat.

Naast duurzaam bouwen moeten we ook aandacht besteden aan duurzaam slopen. Dus zó dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen, en de materialen maximaal hergebruikt kunnen worden. Daarom is de voormalige openbare basisschool in Noordeloos duurzaam gesloopt volgens de zogeheten BREEAM-criteria. De sloop door de Oskam Groep werd daarbij beoordeeld op acht punten: management, gezondheid, materialen, energie, transport, water, vervuiling en landgebruik & ecologie. Het keurmerk voor duurzaam slopen bestaat sinds 2013. En met dit project werd, als eerste in Nederland, 4 sterren gescoord!

Op 7 juni is in de RAI met bloemen en felicitaties het certificaat uitgereikt aan de Oskam Groep en de gemeente Giessenlanden. Hangt nu op mijn kamer, om ons te inspireren een volgende sloop nóg duurzamer uit te voeren!

Teus van Houwelingen, Wethouder Giessenlanden

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Teus van Houwelingen, over duurzaam slopen' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap