Stikkerplaquette van de VVD voor oud-wethouder Jacques de Kreij

Hoogste VVD onderscheiding voor Jacques de Kreij

Giessenlanden, 2 november 2005

De leden van de locale partij VVD-Giessenlanden hebben op 2 november afscheid genomen van oud-wethouder Jacques de Kreij. Uit handen van Marco Swart, secretaris van het landelijk hoofdbestuur van de VVD, ontving De Kreij de Mr. D.U. Stikkerplaquette, een hoge liberale onderscheiding voor partijleden, die voor hun activiteiten (gedeeltelijk) bezoldigd worden.

Zoals bekend is legde De Kreij in juni van dit jaar zijn wethouderschap neer. De staat van dienst van de oud-wethouder is lang. In 1964 en 1965 was hij actief in de JOVD (de jongerenorganisatie van de VVD) in Amsterdam. In 1974 werd hij raadslid in Schelluinen. Vier jaar later werd hij tot wethouder gekozen; hij bleef dat tot 1 januari 1986. Op die datum werd hij raadslid van de gemeente Giessenlanden, waar hij van april 1994 tot juni 2005 wethouder en loco-burgemeester is geweest. Toen burgemeester Nieuwenhuijzen in Schelluinen met pensioen ging was De Kreij enkele maanden waarnemend burgemeester, totdat Cees Bakker uit Ameide werd benoemd. VVD er Swart zei dat er met het vertrek van De Kreij een einde is gekomen aan een tijdperk. ,,Het komt niet zo vaak voor dat iemand zich zoveel jaren achtereen inzet voor de gemeentelijke taak. Aan zijn pionierswerk is het mede te danken dat de VVD zo n belangrijke positie kan innemen, aldus Swart.

Verder werd De Kreij toegesproken door voorzitter Arie van Noordenne en fractievoorzitter Gerrie den Braven. Van Noordenne wees op de vele contacten die De Kreij in de loop der jaren in het belang van de gemeente Giessenlanden heeft opgebouwd. ,,U wist perfect de weg bij de provincie in Den Haag en had goede contacten met Kamerleden. U hebt altijd de goede verhoudingen in de gemeente nagestreefd en u hebt u voor de volle honderd procent ingezet voor de burgers in Giessenlanden. Wij zijn u veel dank verschuldigd voor uw vele werk voor de  inwoners van Giessenlanden, aldus Van Noordenne. Fractievoorzitter Gerrie den Braven dankte De Kreij voor de goede samenwerking in en met de fractie van de VVD.
In zijn uitvoerige dankwoord zei De Kreij dat zijn werk met heel veel plezier heeft gedaan. ,,Het is een stuk van mijn leven geworden. Ik heb me altijd ingezet voor het belang van Giessenlanden en vooral voor dat van de burgers, zo zei hij. Hij verheelde niet dat hij zich zijn afscheid van de actieve politiek ooit anders had voorgesteld. De Kreij dankte de ambtenaren van de gemeente Giessenlanden voor de uitstekende steun en samenwerking.